Het is vrijdagmiddag net na half zes als ik de snelweg oprijd. Met een voldaan gevoel begin ik aan het weekend. Ik kijk terug op twee geslaagde dagen web development samen met de klant. Twee dagen bij verschillende klanten nota bene! Voor twee totaal verschillende projecten, in twee totaal verschillende branches, maar toch… met een gemeenschappelijke deler: een DNN web applicatie!
In de file die op de snelweg ontstaat realiseer ik me dat er daarmee veel gezegd is over web development samen met de klant of zoals ik het noem Co-development.
Wat is Co-development in mijn ogen
Laat ik eerst zeggen wat co-development voor mij in ieder geval niet is.
Co-development is geen
• (langdurige) detachering
• pair- of extreem programming
• extra capaciteit bieden om bijvoorbeeld de deadline te halen
Maar wat dan wel? Waarom word ik zo gelukkig van co-development? Het antwoord ligt voor de hand als we een kijkje nemen in bijvoorbeeld de bouwwereld.
Een paar jaar geleden is mijn woning verbouwd. De badkamer wat groter en als bonus een ruimere hal. Een paar weken lang puilt je huis uit met werkmannen die allemaal hun eigen ding doen; metselen, timmeren, elektra, CV, tegels zetten en ga zo maar door. Ik denk dat ik zeker 15 verschillende mensen heb gezien. Sommige waren er vanaf dag één, andere waren er hooguit één dag. En dat is eigenlijk best logisch.
Iedereen heeft een specialiteit en de verantwoordelijke (aannemer) zorgt dat de juist disciplines op het gewenste moment aanwezig zijn
Natuurlijk kan een timmerman ook een wandcontactdoos monteren of een metselaar kan tegels zetten. Aannemers hebben handige jongens in dienst die ongetwijfeld een verbouwing van A tot Z kunnen uitvoeren. Maar een aannemer kiest daar niet voor! Die weet dat het inzetten van specialisten tot een beter en sneller resultaat leidt en hij kan door uitbesteding de capaciteit van zijn eigen mensen ook beter benutten.
Co-development is samen ontwikkelen met ieder zijn eigen specialiteit
Als de file voor mij langzaam oplost, wordt het mij duidelijk en stel ik vast dat het met co-development net zo gaat. Een organisatie met een eigen ontwikkelafdeling is absoluut in staat om alles zelf te ontwikkelen. De primaire functionaliteiten; de core business software, maar ook de secundaire functionaliteiten, zoals bijvoorbeeld het ontsluiten van business software in een web portal of koppelingen met derde systemen. De vraag is of dat laatste handig is.
Het is veel slimmer om specialisten in te zetten voor de realisatie van specifieke, niet core-business functionaliteiten
Maar dan wél in een zeer nauw samenwerkingsverband. Bij mijn verbouwing werkten de tegelzetter en timmerman ook naast elkaar en versterkten elkaar daarmee; de kloof net zo breed maken als twee tegels? Goed idee!
De afgelopen twee dagen verliepen net zo. In een nauwe samenwerking hebben we in korte tijd veel resultaat weten te bereiken. Ieder vanuit zijn eigen specialisme, elkaar versterken en uitdagen om tot één resultaat te komen, waarbij de kennis van het geheel vanzelf met elkaar gedeeld wordt.
In een co-development samenwerking leer je met én van elkaar
XCESS ontsluit gegevens via webportaal of koppelingen
Ik word oprecht blij van een co-development project. Het benut de kennis en capaciteiten van de ontwikkelaars maximaal. De opdrachtgever kan zijn resources blijven gebruiken voor de ontwikkeling van core-business functionaliteit en XCESS helpt bij de ontsluiting via een (natuurlijk DNN!) web portaal of koppelingen met derde systemen.
Want dát is de specialiteit van XCESS; realisatie van web portals en web applicaties met DNN en koppelingen tussen IT systemen en Profit in het bijzonder!
Dus het antwoord op de vraag wat co-development bij XCESS is? Duidelijk toch!
Wil je weten wat co-development van XCESS voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met mijn collega Rob van der Gaag via onderstaand formulier. Bellen mag natuurlijk ook, 033 - 433 51 51.