Lees meer over Webapplicaties in onze blogs en ons nieuws

Wanneer kies je een maatwerk applicatie met webtechnologie

4513

Vernieuwing bedrijfsapplicatie met maatwerk of standaard software

Het ideale beeld bij de start van een vernieuwingstraject van je bedrijfsapplicatie is meestal toch een standaardapplicatie met standaard software. Want standaardapplicaties zijn tegenwoordig rijk aan functionaliteit en vaak ‘op maat’ te configureren. Toch zijn er situaties waarbij zo’n standaard applicatie niet voldoet.

In dit blog in het kort waarom je voor een maatwerk applicatie kiest. En waar je op moet letten.

Waarom een maatwerkapplicatie

Wat zijn de redenen waarom je voor een maatwerk applicatie kiest?

  • Je loopt voorop en wilt die voorsprong houden. Daarom moet je werken zoals in de branche nog niet gebeurd en je bedrijfsprocessen en software integreren. 
  • Vaak probeer je eerst om de werkwijze of zelfs de organisatie wat aan te passen, maar uiteindelijk loop je tegen  de grenzen van je applicatie aan. 
  • Of het configureren van je standaard applicatie leidt tot een niet te onderhouden (en te betalen) situatie die voor niemand meer te overzien is. 
  • Of het kan echt niet, maar moet wel

Maatwerk is dan toch een van de alternatieven en in die gevallen een hele verstandig keuze.

Maatwerk bedrijfsapplicatie voor geintegreerde bedrijfsprocessen

Voordelen maatwerk bedrijfsapplicatie

Een maatwerk applicatie kun je helemaal toesnijden op je eigen organisatie. Dat betekent dat je hierin je eigen werkwijze, je eigen terminologie, producten, diensten etc. vastlegt. Dat heeft een aantal grote voordelen:

  1. Je kunt je bedrijfsprocessen optimaal inrichten 
  2. Gebruiksgemak voor je medewerkers
  3. Niet teveel functionaliteit – alleen dat wat je nodig hebt

Grenzeloos?

Hoewel bijna alles kan of lijkt te kunnen bij een maatwerk applicatie, is het adagium toch ‘maat houden’. Zorg dat je niet in die valkuil stapt. Houd de focus bij de normale omstandigheden, situaties en werkwijzen. De beroemde uitzonderingen leiden meestal tot ongebreideld enthousiasme bij het in kaart brengen van de functionaliteit. Het besef dat het ook nog gemaakt moet worden, en dat de kosten navenant stijgen, komt pas later.

Projectontwikkeling in stappen

Daarom ook of juist daarom,  bij maatwerk applicaties ga je terug naar de basis. Vaak is er veel minder nodig dan je in eerste instantie dacht. Richt je daar op bij het definiëren en (laten) maken. Ga ermee werken en breidt dan je bedrijfsapplicatie stapsgewijs uit.

Aanpassingen tijdens proces

Accepteer dat je aanpassingen gaat doen op onderdelen die misschien nog niet zo heel lang geleden zijn gemaakt. Niemand weet de exacte omstandigheden vóóraf maar wel dat de eigen praktijk toch weer net anders blijkt te zijn. En anders de omgeving wel. Dat weer aanpassen is geen schande maar hoort bij het proces. Het is een volwassen benadering.

Ontwikkelen, tijdens ontwikkelen testen, door ontwikkelen en blijven testen

Een agile aanpak zoals Scrum ondersteunt bovenstaande: kleine stappen, gericht op ‘werken met’ veel terugkoppeling. Dat niet alles van te voren is uitgetekend is dan eerder een voordeel dan een nadeel. Het resultaat past uiteindelijk beter bij de beoogde oplossing.

Techniek

Maatwerk applicaties worden tegenwoordig vaak gerealiseerd met (technische) frameworks. Meestal gebaseerd op web technologie. Moderne user interactie, device onafhankelijkheid, schaalbaarheid en eenvoudige  implementatie naar productieomgevingen horen vaak bij zo’n framework.

Bij RRS is de maatwerkapplicatie de basis voor het bedrijfsproces

Riool Reinigings Service, RRS is een schoolvoorbeeld van hoe zo’n maatwerkapplicatie eruit kan zien. Die maatwerk bedrijfsapplicatie hebben wij samen met RRS ontwikkeld vanuit hun bedrijfsproces. RRS is marktleider op het gebied van rioolproblemen. Is je riool verstopt? Geen stress, bel RRS 24/7. Voor het waarmaken van deze belofte, is een efficiënte planning van monteurs en materiaal essentieel. De bedrijfsapplicatie is de stabiele basis voor dit bedrijfsproces.

Koppeling met telefooncentrale 

Het bedrijfsproces start met een belletje van de klant met de melding: ”Mijn riool is verstopt, kunt u komen?” Het telefoontje komt binnen bij de telefooncentrale  En daarmee start een automatisch bedrijfsproces. De telefonist vult in één scherm de gegevens in waarna de melding automatisch doorgaat naar de logistieke planning. 

Koppeling met planning 

De logistieke planning bevat per regio alle monteurs met expertise en het materiaal. Belangrijk omdat je voor de verschillende verstoppingen ook gespecialiseerde voertuigen nodig hebt. De planner stelt hiermee de optimale routes samen. 

Koppeling met mobiele devices

Op zijn beurt ontvangt de monteur de rioolreparaties op zijn mobiele device want ook de mobiele devices zijn gekoppeld met het systeem. En met deze melding gaat de monteur op pad. Als de monteur dan het riool heeft gerepareerd, dan meldt hij de klus af op zijn mobile device. Waarna monteur en wagen weer klaar zijn om in te zetten voor de volgende reparatie. 

Geïntegreerd bedrijfsproces 

RRS heeft met de maatwerk bedrijfsapplicatie optimaal ingerichte bedrijfsprocessen, maximaal gebruiksgemak voor de medewerkers en niet teveel functionaliteit – alleen dat wat nodig is. Hiermee staat de bedrijfsapplicatie aan de basis van een stabiel en betrouwbaar bedrijfsproces. 

Heb je nog vragen naar aanleiding van mijn blog ? Of kun je wel wat hulp gebruiken?

Stuur dan een bericht via ons contactformulier. Bellen mag natuurlijk ook via + 31 – 33 – 433 51 51.

Of lees onze klantcase van de maatwerk bedrijfsapplicatie bij RRS, Riool Reinigings Service.