Lees meer over Webapplicaties in onze blogs en ons nieuws

Business applicaties met DNN Framework

6129

DNN, voorheen DotNetNuke, wordt vaak gezien als een Content Management Systeem: een hulpmiddel om standaard websites te maken. DNN wordt dan ook regelmatig vergeleken met Wordpress of Joomla! En dat kan, maar dat doet DNN en de mogelijkheden te kort. Naast het feit dat DNN een CMS is, is het ook een uitstekend Webapplicatie Framework, een basis om robuuste business applicaties realiseren, met indien gewenst, standaard CMS functionaliteiten. 

Hieronder leg ik uit hoe en waarom wij DNN inzetten. 

DNN is meer dan een CMS

De gedachte om DNN te vergelijken met Wordpress, Joomla! of andere CMS-en is begrijpelijk. DNN is immers ook open source, dus laagdrempelig te gebruiken. Bovendien kun je er ‘out-of-het box’ uitstekende functionerende en moderne websites mee bij elkaar klikken. En als je extra functionaliteit nodig hebt, is er een ‘store’ waar je voor een luttel bedrag aanvullende modules en ‘themes’ (of ‘skins’) kunt aanschaffen. Programmeerkennis is niet nodig.

Tot zover de vergelijkbare eigenschappen. DNN gaat echter verder. Zoals gezegd zetten wij DNN in als Webapplicatie Framework. Daarvoor is het oorspronkelijk ook bedoeld toen iBuySpy, DNN’s voorloper, in 2003 door Microsoft werd uitgebracht als een voorbeeldapplicatie van portaloplossingen voor het .NET Framework. Inmiddels is dat met DNN versie 8 is nog veel meer het geval.

De kracht van DNN

De grote kracht van DNN is de modulaire architectuur die het mogelijk maakt modules en providers aan DNN toe te voegen. Uit de store gedownload of zelf ontwikkeld. De standaard functies van het DNN Framework bestaan onder meer uit security (rechten en rollen), gebruikersbeheer, bestandsbeheer en alle functies van goed content management. 

Het mooie is nu dat ieder van deze functies of ‘providers’ te vervangen is door een zelf ontwikkeld exemplaar. XCESS heeft bijvoorbeeld een SharePoint provider gemaakt als aanvulling op de standaard DNN provider voor bestandsbeheer. Hiermee is het mogelijk een DNN applicatie te maken die gebruik maakt van bestanden in de SharePoint-document-bibliotheken alsof het bestanden betreft die in DNN zijn opgeslagen. De gebruiker merkt dus geen verschil.

Een ander voorbeeld is een authenticatie provider waarmee het mogelijk is gebruikers te authentiseren bij een eigen server zodat er binnen een intranet-omgeving met meerdere applicaties maar één keer hoeft te worden ingelogd. 

En zo kan ik nog wel even verder gaan met voorbeelden.

DNN biedt meer

Een belangrijk voordeel van het DNN Framework hierbij is de stabiliteit. Want op deze manier gebouwde modules of providers zijn en blijven compatible met het Framework én met elkaar. Dit betekent dat de DNN applicatie bij een upgrade naar een nieuwe versie ook gewoon blijft werken. Het vervangen van providers heeft dan ook géén onverwachte consequenties voor de andere modules. Je kunt dus een deel van de toepassing die je met DNN gemaakt hebt, wijzigen en/of vervangen, zonder dat dit impact heeft op andere onderdelen. Dat maakt onderhoud en uitbreiding gemakkelijk. Een belangrijk voordeel voor business applicaties.

Kortom, DNN is veel méér dan een CMS. Het is een robuuste basis voor bedrijfskritische applicaties, waarbij we vaak veel van de standaard (CMS) functies gebruiken, en waar nodig organisatie-specifieke onderdelen inpassen. 

Dit biedt ons (en ook jou) het beste van twee werelden.

Meer weten?

Wil je meer weten over Business applicaties met DNN Framework? Neem dan contact met mij op via onderstaand formulier of via 033 - 433 51 51 als je vragen hebt over bedrijfsapplicaties snel, veilig en optimaal inrichten zonder overbodig maatwerk? Ik help je graag.