Bekijk de Microsoft Access projecten voor onze klanten 

Gebruik je nog Access 2003, 2007 of 2010?

7262

Marcel Emond, Senior Developer bij XCESS loopt al heel wat jaren mee. Hij heeft de ontwikkeling van het moderne .NET platform in de praktijk meegemaakt. Daarnaast komt hij al geruime tijd bij klanten die ooit met MS Access zijn begonnen maar die nu zo stilletjes aan toch tegen problemen aanlopen met hun Access applicaties. Wat komt hij zoal tegen en hoe lost hij dit op.

Herken je een van onderstaande problemen? 

  • Heeft je Acces applicatie te veel gebruikers
  • Is de performance van je Access database slecht
  • Kun je je Access applicatie moeilijk onderhouden
  • Is je Access applicatie eigenlijk wel veilig 
  • Ervaar je regelmatig corruptie van je Access database

Bovenstaande problemen kom ik vaak tegen bij klanten die ooit begonnen zijn met Access als databasesoftware. Meestal hebben ze een Access applicatie die speciaal voor hen, op maat, is geschreven en dus naadloos aansluit bij de werkprocessen. Voordeel hiervan is dat het makkelijk en snel werkt. 

Dit heeft zeker ook nadelen. Het begint als een kleine applicatie, maar groeit vaak uit tot bedrijfs-kritische applicatie, met alle risico’s van dien. 

Risico's oude Access applicatie

Vaak is de kennis van de applicatie niet meer in de organisatie aanwezig. Hierdoor zijn problemen met de applicatie lastig op te lossen. Soms is de opzet zo dat de tabellen en formulieren in een Access database zitten waardoor het lastig is om met meerdere personen tegelijk te werken. Het feit dat Access laagdrempelig en open is, is gelijk ook een nadeel omdat je gegevens minder goed beveiligd zijn, iedereen kan er eenvoudig bij. 

Functionaliteit wordt niet meer ondersteund

In het verleden zijn er ook functionaliteiten in MS Access geïntroduceerd die in de huidige versie van MS Access niet meer ondersteund worden. Data Access Pages en Access Data Project zijn bekende voorbeelden. Als je hiermee een applicatie hebt ontwikkeld dan ontkom je er niet aan om deze om te zetten.

Hoe zorg je er nu voor dat je applicatie weer up-to-date wordt? Daar heb je verschillende mogelijkheden voor.

Staan je access databasetabellen nog steeds in Access zelf? 

Migreer naar Microsoft SQL Server

Migreer je tabellen naar SQL Server. Dit is een volwassen database met krachtige beveiliging, schaalbaarheid en beheerbaarheid. Daar zijn je gegevens in ieder geval veilig. Dit geeft gelijk de mogelijkheid om de database structuur eens kritisch onder de loep te nemen en te kijken welke tabellen nog gebruikt worden. 

Zet je business logica om van Access naar SQL

Zet de logica die je in je MS Access hebt gebouwd over naar SQL server waardoor je een nog snellere en betere performance hebt. Hierbij kan je denken aan complexe berekeningen of zware queries. En zo ben je ook voorbereid op een moderne .NET applicatie als vervanging van de front-end.

Je maakt gebruik van MS Access voor je front-end en voor de data MS SQL Server?

Converteer naar een standaard Access formaat

Heb je je applicatie ontwikkeld als Access Data Project dan kun je je front-end converteren naar een standaard Access formaat. Dit kan niet automatisch en hiervoor moet je wel alle formulieren en rapporten aanpassen. 

Up-to-date .NET applicatie

Als je de database van je applicatie al in SQL server hebt staan, dan kun je delen van het front-end opnieuw gaan maken in .NET. Hiermee ontwikkel je een up-to-date (web)applicatie met alle mogelijkheden die naadloos aansluiten op jouw bedrijfsprocessen. Zo bereik je optimale performance, onderhoud, toegankelijkheid en veiligheid.

.NET voor toekomstvaste business applicaties

Heb je vragen over mijn blog MS Access?

Hik je al lang aan tegen het feit dat je je Acces database zou moeten vervangen voor een database op SQL Server? Of moet je je Access database migreren naar een moderne webapplicatie zodat die beter onderhoudbaar, schaalbaar en veilig is?   

Heb je vragen zoals bovenstaand of andere vragen over mijn blog? Neem dan contact op via onderstaand formulier. Bellen mag natuurlijk ook via 033 – 433 51 51. Ik hoor het graag.