Bekijk de Microsoft Access projecten voor onze klanten 

#DTV: SQL Server, vraag en antwoord op tweets (3)

6366

Mijn naam is Wim Snijders en ik ben SQL specialist bij XCESS

#DTV: Goede SQL Server database documentatie is vaak niet aanwezig. Eens of oneens? (19/04/13)

Vaak is er wel documentatie aanwezig maar is deze niet compleet. Het bijhouden van de documentatie is tijdrovend en komt niet op de eerste plaats. Een goede manier om een database te documenteren is in de database zelf en vervolgens automatisch documentatie te genereren. Hoe documenteer je een database in de database zelf?  Het begint al met naamgeving door de objecten (tabellen, kolommen, views, procedures. indexen, relaties enz.) zinvolle namen te geven. Hierdoor duidelijk wat de functie van het object is. Verder bezitten de objecten de eigenschap "description" waarin een beschrijving kan worden geplaatst. Ook kunnen aan de objecten zelf extended properties worden toegevoegd voor plaatsen van beschrijvingen. M.b.v. een documentation tool waarvan er verschillende goede op de markt zijn, kan er op ieder tijdstip automatisch documentatie (html, pdf, xml enz.) worden gegenereerd.

#DTV: SQL Server Data Mining is een krachtig hulpmiddel om inzicht in data te verwerven.Eens of oneens? (18/04/13)

Data mining betekent letterlijk graven naar iets waardevols. Het is de statistische analyse van data met als doel verbanden en trends te ontdekken. Deze verbanden en trends zijn vaak niet direct zichtbaar in de data in rapportages. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van verschillende algoritmen (b.v. Decision Tree, Naive Bayes of Clustering). Het model wordt berekend op basis van bestaande data. Afhankelijk van de bepaalde trend, wordt een algoritme gekozen (of meerdere). Dit biedt een groot scala aan mogelijkheden om datasets te doorgronden. Statistische analyse van aantal leden of omzet maar ook de performance van uw server of click events van de web page. Hierdoor komen waardevolle feiten naar boven die in de toekomst veel kunnen opleveren.

#DTV: De voordelen van SQL Server OLAP Cubes worden vaak onderschat. Eens of oneens? (17/04/13)

Informatie voorziening is een belangrijk onderdeel voor inzicht in bedrijfsprocessen. Vaak is deze voorziening niet flexibel en onvolledig. De oplossing hiervoor is het gebruik van OLAP Cubes. Een OLAP Cube ofwel gegevens-kubus is een datastructuur die snelle en flexibele data-analyse mogelijk maakt. De kubus is opgebouwd uit dimensies (bv tijd, locatie, medewerker, klant) en feiten/meetwaarden (bv bestellingen, omzet, verlof). De kracht van de kubus is de mogelijkheid om de meetwaarden a.d.h.v. meerdere dimensies maar ook op verschillende niveaus te analyseren. Door gebruik te maken van de drill down techniek kan naadloos naar een gedetailleerder niveau (dag, week, maand… t.o.v. bv locatie en klant) worden afgedaald. Ten grondslag van een kubus ligt een datawarehouse waarin de gegevens multidimensionaal (MOLAP) of relationeel (ROLAP) of een combinatie van beide (HOLAP) zijn opgeslagen.

#DTV: Een goed Datawarehouse is noodzakelijk voor de performance van uw SQL Server. Eens of oneens? (16/04/13)

Een datawarehouse kan op verschillende manieren een positieve invloed hebben op de performance. De noodzakelijkheid hiervan is afhankelijk van de aard en hoeveelheid van de data en de informatie behoefte. Vaak is er in de productie database historische data aanwezig die niet meer actief deelneemt aan de bedrijfsprocessen. De aanwezigheid van deze data heeft een negatieve invloed op de performance. Door de data in een datawarehouse onder te brengen kan dit worden voorkomen. In het datawarehouse kan ook data van verschillende data-bronnen worden samen gebracht en gebruikt voor rapportage en analyse. Door de scheiding van informatievoorziening en data verwerking worden beide processen minder belast waardoor de performance aanzienlijk kan toenemen. De data kan tevens worden geschoond en voorbereid waardoor er een nauwkeurige, snelle en complete analyse kan plaatsvinden wat leidt tot beter inzicht in bedrijfsprocessen.

#DTV: Database beheer is een vak apart voor professionals. Eens of oneens? (15/04/13)

Voor de meeste ondernemingen is data een kostbaar bezit en moet daarom op een professionele wijze beheerd worden. De taken van de databasebeheerder bestaan tegenwoordig uit een groot scala van activiteiten. De beheerder is verantwoordelijk voor data-integriteit, database configuratie, onderhoudsplanning, data-integratie, performance monitoring, documentatie en beveiliging. Daarnaast kan de beheerder door zijn kennis ook een aanzienlijke bijdrage leveren aan het inrichten en optimaliseren van bedrijfsprocessen. Door gebruik te maken van de mogelijkheden van SQL Server zijn deze taken grotendeels te automatiseren. Tevens zijn er verschillende tools aanwezig op de markt die ook een aanzienlijke bijdrage kunnen leveren.