Lees meer over Webapplicaties in onze blogs en ons nieuws

DNN Platform 9.2.0 Release - Wat moet je weten?

1838

Eind maart 2018 is een belangrijke nieuwe release van DNN Platform beschikbaar gekomen: versie 9.2.0. In deze nieuwe release zijn grote veranderingen en verbeteringen doorgevoerd. In deze blog het antwoord op de volgende vragen:

 • Waar vind ik documentatie en achtergrond?
 • Wat is er veranderd?
 • Wat vraagt tijdens de upgrade extra aandacht?
 • Waar moet je tijdens de upgrade op letten? 
 • Wat zijn tips voor testen en upgraden?

Documentatie en achtergrond

Allereerst handige links met achtergrondinformatie

Better be safe than sorry!

Advies: kijk naar deze documentatie!

Nieuwe mogelijkheden van DNN 9.2.0

Belangrijke aanvullingen en uitbreidingen:

 • Prompt: een nieuw command line Interface voor alle admin en host taken
 • Pages: een nieuw Page Management systeem
 • Connectors: een nieuwe Connector Management module voor de Persona Bar
 • Azure Storage Connector: rechtstreeks gebruik van MS Azure opslag

Maar er is veel meer, zie de release notes.

500 Verouderde API's zijn geheel uit de codebase verwijderd

Het voordeel? Snelheid code, verkleining van de codebase, efficiency.

Het nadeel? Misschien maken de modules die je hebt toegepast nog gebruik van deze verouderde code (API). Deze modules werken niet meer in versie 9.2.0. En dat hebben we zelf al ervaren met de open source DNN.Reports module.

De oplossing? Test de upgrade!

Iedere software upgrade heeft een risico

En als er grote veranderingen zitten in een nieuwe release (zoals bij DNN 9.2.0), dan is een upgrade een groot risico. Het is dan essentieel dat je de upgrade vooraf gedegen test. 

Heb je modules, themes (skins) of andere componenten die gebruik maken van de oudere API’s, dan resulteert upgrade in een niet werkende website. Afhankelijk van waar of wat de API deed, kan dat een no-go betekenen voor je upgrade van je website, totdat je de verbetering in de code hebt aangebracht.

Wat kun je doen om het risico te verkleinen?

Door je upgrade stapsgewijs aan te pakken, verklein je aanzienlijk het risico van mislukken. De garantie op een gesmeerde overgang krijg je hiermee niet vanzelf, maar helpt zeker om de upgrade uiteindelijk goed te laten verlopen. Hanteer de volgende werklijst:

 • Zorg dat je alle upgrades hebt gedraaid op je third-party modules voordat je aan de upgrade van je je website gaat beginnen
 • Zorg dat alle custom made modules geen waarschuwingsbericht voor afgekeurde code meer tonen
 • Zorg dat je grondig test! Hierover later meer.

Denk niet te makkelijk over de risico’s. Is je site gebouwd met DNN 9.x dan zijn je risico’s beperkt. Maar heb je een oudere site of één die is gemigreerd naar de laatste versies dan zijn de risico’s aanmerkelijk.

jQuery, jQuery UI en andere aanpassingen

DNN heeft ook andere belangrijke key dependencies bijgewerkt naar recente versies. Dit geldt voor jQuery, jQuery UI, Newtonsoft JSON en andere componenten voor veel gebruikte DNN-modules en -onderdelen.

Aanpassingen in jQuery, jQuery UI en meer

Een van de grootste aandachtspunten is de wijzigingen van jQuery (een update van versie 1.9.1 naar versie 3.1.2) en de update van jQuery UI (van versie 1.11.3 naar 1.12.1); upgrade van het ClientDependency framework naar versie 1.9.3, vervanging van de 51 Degrees mobile routines door een lokale provider, SharpZipLib ge-upgrade naar een recente versie, Newtonsoft.Jason ge-upgrade van versie 7 naar versie 10.

jQuery 3.x introduceert fundamentele wijzigingen ten opzichte van de voorgaande release. Deze wijzigingen kunnen impact hebben op skins, modules of andere onderdelen van de site. Vooral oudere (bestaande) skins en bijpassende onderdelen ondervinden hiervan problemen.

Het blijkt dat upgrade van de SharpZipLib voor nogal wat incompatibiliteit van oude modules zorgt.

Ook sommige van de andere upgrades kunnen van invloed zijn, maar door binding redirects in de web.config (die bij de upgrade automatisch worden aangebracht) kan de impact meevallen.

Risico verkleinen

Testen en validatie is dé methode waarmee je kunt controleren en garanderen dat je site goed blijft werken in DNN9.2.0. Test alle modules en lay-outs in verschillende browsers.

Suggesties voor je testproces

De nieuwe versie DNN 9.2.0 is een fundamentele aanpassing van het gehele DNN platform. Je ontkomt er niet aan de upgrade van iedere pre DNN 9.2.0 site in een testomgeving uit te voeren. De testomgeving moet een directe kopie zijn van de productieomgeving met goede back-ups, omdat je de upgrade meermalen wilt herhalen.

Samengevat

De DNN 9.2.0 release is een grote stap voorwaarts. Een aantal broodnodige updates zijn hiermee in het platform doorgevoerd en verouderde code is uit het platform verwijderd.

Ga je zelf de upgrade testen: succes!

Wil je ondersteuning bij de upgrade, dan zijn wij als geen ander in staat je hierbij van dienst te zijn.

Heb je hulp nodig bij je DNN applicatie? 

Neem gerust contact op met Rob via onderstaand formulier. Hij helpt je graag!