Structured Content, DNN's CMS next step

Blogs

Rob van der Gaag blogt: 'Structured content, DNN's CMS next step'

Structured content, DNN's CMS next step

maart 2018 (1070) | Rob van der Gaag | Algemeen bij XCESS, Webapplicaties

Hoe gebruik je Structured Content in een DNN website en wat zijn de voordelen? Lees meer in dit blog.

Een van de uitdagingen voor iedere webredacteur is om webpagina's er consistent uit te laten zien. Waarbij de redacteur zich niet bezig hoeft te houden met opmaak, huisstijl en schermformaat en zich volledig kan richten op de inhoud. Wat is daarvoor nodig? Mijns inziens is 'Structured Content’ het antwoord.

Hoe gebruik je Structured Content in een DNN website?

In dit blog licht ik het principe toe en hoe je het gebruikt in een DNN website.

Scheiding tussen vorm en inhoud

De meest gebruikte module binnen vrijwel iedere DNN website is de HTML module. Omdat ‘ie simpelweg de meest veelzijdige is. Vanwege die lekker herkenbare WYSIWYG editor waarmee je gemakkelijk ‘tekst/plaatje’ content maakt, maar ook, de naam zegt het al, in HTML verder kunt gaan waar de editor ophoudt.

Webredacteur kan zich concentreren op alleen de content

Kortom, de HTML module is een alleskunner. Maar juist omdat de module zo veelzijdig is, is het een uitdaging voor redacteuren om er content mee te produceren waarvan de opmaak per formaat scherm consistent is. Hoe handig zou het zijn als redacteuren zich daar niet mee bezig hoeven te houden en zich kunnen concentreren op de content? Een scheiding van inhoud en vorm dus.

Structured Content modules

In modules voor nieuwsberichten is het vaak al wel geregeld. Met een sjabloon, een combinatie van HTML en CSS, heeft de webdesigner ervoor gezorgd dat de content op een consistente manier wordt weergegeven. Maar een website bestaat uit meer dan nieuwsberichten. Er is ook sprake van min of meer statische content, zeg maar de vaste teksten op de website. En die dient er op alle pagina’s en schermformaten wél consistent uit te zien. 

Modules beschikbaar in DNN

Die vaste teksten maak je normaal gesproken met de HTML module. Maar dat is niet meer de beste oplossing. Nu heeft DNN Corp. met Liquid Content in Evoq een verbetering geïntroduceerd. Maar er zijn ook open source modules die hetzelfde principe gebruiken. En die je dus nu al in DNN kunt gebruiken. Twee ervan zijn Open-Content en 2sxc

Open source modules voor Structured Content

De naam zegt het eigenlijk al: het brengt structuur aan in content. Het principe gaat uit van zogenaamde ‘content types’ en ‘visualizers’. Eigenlijk op dezelfde manier als bij de genoemde nieuwsberichtenmodule. Met één belangrijk verschil. Structured Content kun je gebruiken voor álle typen content, niet alleen nieuwsberichten.

Hoe werkt Structured content?

Gebruik je bijvoorbeeld klantquotes op je site, dan kan je als webdesigner een content type ‘Klantquote’ aanmaken. Die bestaat uit een stuk tekst en een foto van de persoon die de quote afgeeft. Het invulformulier dat de redacteur te zien krijgt als hij een klantquote op een pagina wil plaatsen bevat slechts die twee onderdelen en is dus gemakkelijk in te vullen.

De visualizer voor consistente opmaak 

Vervolgens selecteert de redacteur de ‘visualizer’, een stuk HTML/CSS/Javascript code, waarmee de content feitelijk opgemaakt wordt. Het plaatsen van klantquotes die er qua opmaak hetzelfde uitzien op alle schermformaten is hiermee een fluitje van een cent.

En dit is pas het begin

Het toepassen van Structured Content is een volgende stap in de mogelijkheden om DNN als CMS in te zet-ten. Naast het gebruiksgemak voor redacteuren, biedt Structured Content op termijn nog meer mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Content API waarmee je DNN kunt inzetten als ‘headless’ CMS of het gebruik van microservices voor content? Binnenkort meer daarover.

Heb je hulp nodig bij je DNN applicatie? 
Neem gerust contact op met Rob, hij helpt je graag!

Rob van der Gaag

Button neem contact op via ons formulier

Lees ook...