Blogs

Ernst Peter Tamminga blogt: 'DNN Corp overgenomen: het effect op het Open Source CMS?'

DNN Corp overgenomen: het effect op het Open Source CMS?

december 2017 (1168) | Ernst Peter Tamminga | Algemeen bij XCESS, Webapplicaties

DNN Corp is in augustus door ESW Capital overgenomen. Wat betekent dat voor DNN Platform als open source CMS en applicatie framework? 

De positie van DNN Platform als Open Source CMS

Ongetwijfeld weet je dat DNN Platform het grootste Open Source CMS is in de Microsoft wereld, sinds 2003 beschikbaar is en uitstekend benut kan worden voor geavanceerde websites en webgebaseerde business applicaties.

DNN Corp, de eigenaar van DNN Platform en de commerciële CMS versies daarvan (onder de naam Evoq) is in augustus 2017 overgenomen door een investeerder: ESW Capital (zie ook het persbericht hierover).

Deze nieuwe eigenaar, ESW Capital, is een investeringsmaatschappij die fris aankijkt tegen Open Source en de community van vrijwilligers, developers en gebruikers rondom Open Source.

We zijn nu een aantal maanden na de acquisitie en het leek mij goed de balans op te maken van deze gewijzigde aanpak, die ik in één woord kan samenvatten: veelbelovend!

DNN Community eco system: wie is waarbij betrokken?Bericht van de nieuwe CEO van DNNCorp

Drie maanden na de aquisitie heeft Andy Tryba, de nieuwe CEO van DNN Corp een blog geschreven met de naam: "3 Months After the Acquisition – My Views on Rejuvenating the Community" over de aanpak en eerste resultaten van de gewjzigde aanpak. Zeer lezenswaardig.

Klik op deze link voor de blog van Andy Tryba.

Nieuwe advisory groups

Eén van de zichtbare zaken van de verandering is de instelling van 4 Ecosystem Advisory Groups: Technology strategy, Developers strategy, Partner ecosystem strategy en de Awareness strategy group. Iedere groep heeft een eigen focus en wordt geleid door een toonaangevende persoon uit de DNN community.

Het meest bijzondere hierbij vind ik dat we bij de Technology Advisory Group als coördinator Shaun Walker terugvinden, de oorspronkelijke maker van DNN. Shaun had enige tijd geleden afscheid genomen van DNN Corp, uit onvrede met de richting die de vorige eigenaar van DNN Corp volgde.

Top dat Shaun Walker weer terug is bij de DNN community en een leidende rol speelt in het bepalen van de toekomst.

Aanmelden en lid zijn van één of meer advisory groups staat open voor iedereen. Aangezien wij als XCESS geloven in delen van kennis en in de kracht van DNN (en ik mij heel goed thuisvoel bij de DNN enthousiastelingen) heb ik mijzelf aangemeld voor 2 groepen: Development Strategy en Partner Ecosystem strategy. De eerste (digitale) bijeenkomsten zijn gepland en ik heb er zin in!

Dedicated community manager

Een heel positief punt vind ik de aanstelling van Clint Patterson, als Ecosystem Manager. Clint is een welbespraakte super enthousiaste voormalig medewerker van DNN Corp.

Clint deed veel aan de promotie van DNN en alles wat daarmee te maken heeft. Clint is nu onder meer gestart met een DNN gerelateerde gratis nieuwsbrief onder de naam DNN Digest.

De digitale nieuwsbrief voor de DNN CMS Community

Klik op deze link als je de eerste introductie wilt zien van Clint & de DNN Digest

Open Sourcing UI Test framework

DNN Corp had een intern framework ontwikkeld voor het geautomatiseerd testen van gebruikersinterface van webtoepassingen (met DNN). DNN Corp staat nog meer dan voorheen in het teken van Open Source en in het verlengde daarvan heeft DNN Corp hun volledige testframework ook als Open Source aan iedereen beschikbaar gemaakt. Naast het framework zelf, heeft DNN Corp ook een instructie gemaakt over hoe je het test framework voor eigen doeleinden toepast.

Klik op deze link als je meer wilt weten van het UI test framework.

DNN treedt toe tot de .NET FoundationDNN treedt toe tot .NET Foundation

DNN is toegetreden tot de .NET Foundation. Dit is een onafhankelijke organisatie die in 2014 door Microsoft is opgericht met als doel Open Source projecten rondom .NET te ondersteunen en te promoten. DNN is een van de belangrijke leden in deze .NET Foundation, omdat DNN één van de eerste grootschalige en succesvolle, op .NET gebaseerde, Open Source oplossingen is. De deelname van DNN aan de .NET Foundation onderstreept de commitment van DNN Corp om open source te zijn en te blijven.

Klik op deze link als je meer wilt weten over de toetreding van DNN tot de .NET Foundation.

Commerciële functionaliteit beschikbaar als Open Source

DNN Corp heeft aangekondigd dat de functionaliteit Liquid Content, die tot nu toe alleen in Evoq (commerciële versies van DNN) beschikbaar was, wordt gemigreerd naar standaard functionaliteit in DNN Platform, de Open Source versie van DNN.

Liquid Content is een uniforme opzet voor content die op allerlei apparaten (desktop, tablet, smart phone) getoond en beheerd kan worden. Het open source maken van deze functionaliteit is een grote stap voorwaarts in de mogelijkheden van DNN Platform voor het eenduidig maken en beheren van gestructureerde content.

Klik op deze link als je meer wilt weten over de mogelijkheden van Liquid Content.

Er is meer gebeurd

Naast de zaken die hierboven genoemd zijn, gebeurt er nog veel meer als resultaat van de overname van DNN Corp door ESW Capital, zaken waarmee de toekomst van DNN als open source een nieuw elan heeft gekregen en met het thema "A New Beginning" door het leven gaat.

Lees ook...