Blogs

Ernst Peter Tamminga blogt: 'Het mysterieuze leven van developers'

Het mysterieuze leven van developers

september 2017 (921) | Ernst Peter Tamminga | Algemeen bij XCESS

Developers van diverse pluimage: hoe zit die wereld in elkaar?

Af en toe een glimlach. Dat is een deel van ons werk. Lach om jezelf, om een grappige foto of video. En soms een schaterlach als je een video ziet waar types tot in het absurde worden uitvergroot.

Zo ook toen ik deze video onder ogen kreeg. Neem even de tijd om er naar te kijken. Je bent 2 minuten en 46 seconden onderweg. Met onderhoudend commentaar van de herkenbare stem van David Attenborough (of iemand die hem heel goed na kan doen).

Video bekeken? En even geglimlacht?

Hebben ze het in de video over developers (een functienaam die wij zelf ook gebruiken), daarnaast is er de "ouderwetse" naam: programmeur en de hippe ver-amerikaanste naam Software Engineer (klinkt duurder).

Soorten developers

Natuurlijk is de video een karikatuur, maar zoals bij karikaturen zit er een essentie in die de werkelijkheid weergeeft. En die werkelijkheid herken ik. Het is die diversiteit in developers die een team maken. Waar personen met een diverse pluimage samenwerken om een mooie oplossing te maken.

  • Een hard core back-end developer, die niets liever doen dan C# code puzzelen
  • Een database guru die alles om wil zetten naar constraints, local functions, stored procedures en drie dagen wil testen of die ene index er nu net bij moet of niet
  • De front end developer die interactiviteit met animatie na animatie via de laatste jQuery toolkit maakt om de gegevens aan de gebruiker tonen
  • De functional design developer die user story na user story uitwerkt, de gebruikersprocessen denkt te snappen en meer werk aan ideeën genereert dan het budget van de klant toelaat

Wij hebben ze allemaal. En als ze elkaar respecteren voor kennis en kunde, dan is er veel plezier en komen prachtige applicaties tot stand (nu ja, een beetje sturing door een gedegen projectmanager helpt daarbij wel).

Een programmeerprobleem oplosssen

Gemotiveerde developers

Essentie is dat wij de beschikking hebben over (en zoeken naar) mensen die gemotiveerd zijn om complexe processen te ontrafelen om daar een digitale oplossing voor te ontwikkelen. Een goede opleiding op HBO of universitair niveau is essentieel, want ons werkveld van vandaag is anders dan van gisteren en wijzigt ook weer morgen en overmorgen. Wijziging in gereedschappen, programmeertalen, databases, en niet in de laatste plaats de behoefte en verwachting van gebruikers voor praktisch bruikbare IT.

Belangstelling gewekt?

Kijk eens op onze vacaturepagina. Herken je jezelf in één van de functies? Reageer dan. Herken je jezelf niet en ben je toch programmeur, developer of software enineer? Interessant! Een nieuwe soort developer. Ik probeer David Attenborough te bereiken, maar laten we daarop vooruitlopend eens kennismaken?