Wat kenmerkt een succesvolle XCESS developer?

Blogs

Rob Suurland blogt: 'De succesvolle XCESS developer'

De succesvolle XCESS developer

februari 2016 (4795) | Rob Suurland | Algemeen bij XCESS

Wat kenmerkt een succesvolle XCESS developer? En wanneer werk je lange tijd met veel plezier bij ons? 

Wat maakt een developer een prettige XCESS collega?

Zo af en toe denk ik na over de collega's die ik heb: waarom werkt het prettig samen en wat zijn de kenmerken van de collega's die lange tijd met veel plezier bij ons werken? En nu heb ik de stoute schoenen aangetrokken en de kenmerken genoteerd van developers die goed bij XCESS passen, die uitstekend in mijn operations team aarden en waar ik lekker mee kan sparren.

Ervaring

Niet iedereen die hier werkt, programmeert de sterren van de hemel en is alleen maar bezig met de allerlaatste cutting edge IT technologie. Niet dat we die techniek uit de weg gaan (we zijn zeer vaardig in .NET, weboplossingen, HTML5, JSON, Angular JS, SQL en apps), maar niet ieder project is een speeltuin waar je maar wat aan het experimenteren bent.

Meer dan eens kun je terugvallen op bewezen techniek en technologie en voeg je daar een snufje inspiratie aan toe. En mijn collega's vinden het prettig zo te werken. Dat betekent dat je niet iedere dag op je tenen hoeft te lopen, maar dat je op een voorspelbare manier betrouwbare resultaten weet te bereiken, je vertrouwde tools kunt gebruiken en een betrouwbare collega in het team bent. Als je zegt dat iets goed gaat werken, dan kun je daarop vertrouwen, het komt goed werkend en op tijd af.

Natuurlijk heb je ervaring en wil je bijleren. En dat gaat ook goed als je niet iedere keer het voortouw hoeft te nemen, als je ook van je collega's nieuwe zaken kunt leren of af en toe een "speeltuin" project oppakt. Want nieuwsgierig zijn, je studiemogelijkheden benutten en het leuk vinden nieuwe zaken op te pakken en toe te passen, hoort bij een XCESS developer.

Een beetje lui zijn hoort erbij

Dat klinkt misschien raar, maar als IT'er zijn we voortdurend bezig werk van anderen te automatiseren, makkelijker en betrouwbaarder te maken. Regelmatig kijken we dan in de spiegel en gaan we na hoe we ons eigen development werk kunnen standaardiseren, automatiseren, parameteriseren en veralgemeniseren. Niet voor niets hanteert mijn collega directeur het motto "Don't work harder, work smarter". Ik zie zo vaak dat programmeren bestaat uit het snel kopieren van code en dan een beetje aanpassen en dat is juist niet de oplossing van een beetje lui zijn, want daarmee creëer je werk in plaats van dat je het voorkomt.

Motivatie

Mijn developer collega's houden ervan mooie IT oplossingen te maken, zowel in code als vormgeving en zijn allemaal binnen grenzen perfectionist. Ze geven met plezier een demo aan een collega of aan een klant, ze staan achter de oplossingen die ze ontwikkelen. Ze zijn perfectionist in die zin dat ze weten wanneer goed goed genoeg is.

Het betere is de vijand van het goede

Voor de meeste applicaties komen er altijd verbeterslagen en uitbreidingen, niet alles hoeft direct de eerste keer te worden gemaakt. We noteren ideeën als comments in de source en dan weet je dat een ander daar ook mee verder kan.

Persoonlijke situatie

Hier ben ik na de afgelopen jaren wel uit. Een behoorlijk aantal collega's komt van oorsprong uit de detachering en hebben, vaak na een paar jaar, tabak van de verschillende plekken om te werken, de reisafstand, de deadlines en het zijn van ingehuurde "uitzendkracht". Was de leaseauto die ze bij de start meekregen een mooie beloning, in de loop van de tijd hebben ze ervaren dat die auto er niet voor niets was. Een woon-werk afstand van een uur of meer was meer regel dan uitzondering.

De houdbaarheidsdatum van collega's is omgekeerd evenredig met de woon-werk afstand

De afstand woon-werk verkeer, en dan niet zozeer in kilometers gerekend, maar in (file)reistijd, is voor ons ook een indicatie of iemand bij XCESS voor lange tijd gaat aarden. Is die reisafstand meer dan, zeg 45 minuten enkele reis, dan gaat dat op den duur knellen, zeker als er ook nog sprake is van zorgtaken, het wegbrengen en ophalen van de kinderen van de BSO en meer zaken die de meesten op hun pad vinden. Als je dan verder woont dan die 45 minuten reizen van ons kantoor in Leusden, dan denk ik dat werken bij XCESS tijdelijk is en dat willen we liever niet (niet voor de developer zelf en ook niet voor ons). Het thuiswerken voor een lange reisafstand zien wij niet direct als oplossing, dat betekent niet dat we niet flexibel zijn, werktijden staan formeel vast, maar we gaan er genuanceerd mee om. Eén van mijn collega's moet je niet storen voor 11:00u en daarom komt hij vaak pas rond die tijd op kantoor. En ja, als het moet dan staat hij er ook om 8:00u, want hij heeft voldoende verantwoordelijkheidsbesef om te weten waar het soms op staat.

En dat is lekker werken. Voor beide kanten.

Carrière

XCESS is geen groot bedrijf, maar dat betekent niet dat er geen carrière gemaakt wordt. Ik zie collega's groeien tot het niveau dat ze op dat moment aankunnen. En dan prikkelen we elkaar om net nog een stapje extra te doen. Niet iedereen hoeft manager te worden, en ook niet iedereen is voor projectleider in de wieg gelegd, een echte developer wil dit ook niet! Daarom zie ik bij mijn collega's ook tevredenheid als ervaren developer. 's Ochtends met plezier naar XCESS, lekker je werk doen, mooie programmatuur maken, soms een lastige bug fixen en regelmatig je collega's bijstaan, gevraagd of ongevraagd en de dag is voorbij voordat je het in de gaten hebt. En als het uitkomt of echt noodzakelijk is, dan klappen ze 's avonds toch nog even de PC open om wat te experimenteren.

Gewoon doen wat je leuk vindt, meer hoeft het leven toch niet altijd te omvatten?

Herken je jezelf in dit profiel?

Bel me dan eens op (06-48070411) of e-mail me, want voor developers die zich in het bovenstaande profiel herkennen hebben we altijd plek, niet voor twee of drie jaar, maar voor langere tijd.

Oh ja, nog dit

Hou je van tafelvoetbal? We hebben een fraaie tafel staan in de ruimte van Operations, er zijn door de collega's al diverse sets met poppetjes versleten, maar nu is de tafel aan de beurt, door alle inspanningen kapot gespeeld. Er komt een hele fraaie nieuwe echte wedstrijdtafel aan. Uit Italië, voor ons gemaakt. En ook het dartboard heeft inmiddels zijn langste tijd gehad. Voor ontspanning en teamgeest is er meer dan een muis en toetsenbord..., bekijk onderstaand het filmpje van de enthousiaste XCESS-collega's aan het tafelvoetbalspel.

Potje tafelvoetbal bij XCESS