Het CV van een Developer zegt niets

Blogs

Ernst Peter Tamminga blogt: 'Het CV van een developer zegt niets'

Het CV van een developer zegt niets

februari 2014 (7243) | Ernst Peter Tamminga | Algemeen bij XCESS

Dat overkomt mij dagelijks, meerdere malen per dag: de ene na de andere CV van (.NET/SQL/Web) Developers worden mij toegestuurd, afkomstig van werving- en selectiebureaus. Soms wel meer dan vijf CV's op een dag.

En vrijwel altijd tref ik aan: jaren ervaring met C# development; jaren ervaring met SQL server; jaren ervaring met HTML/JavaScript. En dat lijkt prachtig, maar vind ik dat ook?

De waarde van het CV

Het CV wordt als snel minder interessant als ik de deze kritisch doorloop en geen certificaten en behaalde examens aantref. Treuriger wordt het als ik naga of de kandidaten (op papier) zaken tot zich hebben genomen als design patterns, object oriented programming, test driven development en agile project uitvoering. En dan ga ik helemaal voorbij aan het vrijwel altijd ontbreken van onderbouwde persoonlijke vaardigheden als effectief demonstreren en communiceren. Ja, dat geldt ook (of misschien wel zelfs) voor een developer.

Maar er is meer.

Mijn ervaringen in het kennismakingsgesprek

Stel: het komt tot een kennismakingsgesprek met een persoon die als developer solliciteert. Op welke vragen knap ik dan af?

Het klinkt misschien bot, maar als de sollicitant snel komt met vragen als: "Hoe is het carrièrepad naar projectleider? Naar manager? Naar consultant?", dan vraag ik mijzelf af: "Begrijp je wel wat het vak van development inhoudt?". Voor een goede developer ligt bij ons de wereld open, het vak van developer is een carrière op zich. Waarom moet je zo nodig iets anders worden? Hogere verdiensten? Meer aanzien? Mooi niet, als echte developer heb je dezelfde financiële groeimogelijkheden.

Want een "echte "developer is goud waard.

Wat denk ik dat een "echte" developer moet zijn en hebben?

Nu ben ik iemand met historie: ik zit al meer dan 30 jaar in het vak van software ontwikkelen. In alle jaren dat ik werkzaam ben in softwareontwikkeling heb ik misschien wel 25 verschillende programmeertalen geleerd, van assembly op een 6502 tot programmageneratoren in HTML5/CSS3 omgeving en 15 verschillende soorten gegevensopslag: van indexed flat files tot object oriented databases. In alle jaren heb ik developers meegemaakt en aangenomen. En in al die jaren heeft het mij steeds weer verbaasd dat er grote productiviteitsverschillen zijn tussen developers: een factor 2 tot 3 is niet ongewoon.

En naar developers met die factor 2 tot 3 zijn wij op zoek.

Hoe kijk ik dan naar CV's en developers?

Bij het selecteren kijk ik naar intelligentie (opleiding), passie en creativiteit en beperkt naar concrete ervaring met een bepaalde programmeertaal. Een slimme, gepassioneerde en creatieve developer kan iedere programmeertaal leren, maar je kunt een programmeertaaldeskundige geen slimheid, passie en creativiteit bijbrengen. Als de CV alleen bestaat uit een lijst van projecten en tools, dan is mijn belangstelling snel over, maar als er uitdagende problemen zijn beschreven, slimme oplossingen zijn gemaakt, dan heb je mijn aandacht.

Welke kennis verwachten wij?

Als specialist in webdevelopment, met DNN/Evoq, kun je jezelf als developer uitleven. De scheiding tussen front-end en back-end developer bestaat nauwelijks. Een goede developer is op beide gebieden thuis: SQL/NoSQL voor data manipulatie gecombineerd met C# en aangevuld met rich client code in de vorm van JavaScript, jquery in al zijn facetten, Knockout, JSON.

En daarbij beperken we ons niet tot een desktop, maar komt direct de essentie van toepassingen op mobiele devices aan de orde: responsive design, HTML5, CSS3, bootstrap, LESS, enz. Tenslotte dienen de toepassingen die we maken zowel op locatie, als gehost als in de cloud te kunnen draaien.

Als je dit leest en denkt: "Interessant!", besef dan ook: dit is technologie van vandaag en morgen, overmorgen gaan we nieuwe dingen leren. En toepassen.

Wij zoeken "echte" developers

Bij XCESS is ruimte voor echte developers. Als collega en in dienst van XCESS, want we geloven in lange termijn betrokkenheid. Vergeet even de ambitie om "manager" te worden, als "echte" developer kun je meer bereiken door je in het developmentvak uit te leven en super deskundig te worden.

Vandaag de dag, na 30 jaar programmeren, beleef ik nog steeds plezier aan een applicatie op basis van een solide architectuur met goed gestructureerde en gedocumenteerde programmacode en een passende databasestructuur.

Als je als developer een bijdrage wilt leveren, passie hebt voor het developmentvak, inzicht toont in het analyseren van problemen en dan ook nog een oplossingsrichting kunt bedenken, dan ben je dicht bij een andere, betere baan. Bij XCESS.

De echte developer is een bijzondere vogel

En dat vertaalt zich bij XCESS met uitstekende carrièrekansen.

Neem contact op als je jezelf hierin herkent. Ernst Peter Tamminga, CEO, +31-6-21564750.

 

N.B. Ik stel reacties van werving- en selectiebureaus niet op prijs.